Istuminen tappaa.

Näin väitetään tämän tästä mediassa. Totta se lienee, sillä ihminen on luotu liikkumaan. Istuessa alaraajojen verenkierto ei toimi luonnollisesti, neste pakkaa niihin eikä tavallisessa tuolissa selällekään saa välttämättä oikeaa asentoa. Miksi siis toimistotöissä yhä enimmäkseen istutaan?

Työhyvinvointiin ja sairauspoissaolojen vähentämiseen satsanneet työnantajat ovat jo vuosia ostaneet sähköpöytiä, joiden korkeutta säätämällä on mahdollista työskennellä myös seisaaltaan. Osa myös satulatuoleja tai muita ergonomiaa parantavia ratkaisuja, mutta kovin monipuolista kattausta, etenkään ammattilaisen avustuksella.

Seisominenkaan ei ole hyväksi, jos seisotaan paikallaan tai lattia on kivikova. Harvemmin toimistotyössä tulee kiinnitettyä huomiota kenkien sopivuuteen seisomatyöhön. Paikallaan seistessä jalat rasittuvat ja kova lattia sekä huonot kengät saavat myös jalkapohjat sitä kautta muun ruumiin voimaan huonosti.

Satulatuoleja on usein ostettu omatoimisesti ja valitettavasti sieltä halvimmasta päästä. Näiden kokeilujen jälkeen ne yleensä tuomitaan kelvottomiksi ja palataan perinteisiin toimistotuoleihin tai pelkkään seisomiseen.

Täydellinen työpiste

Konttori- ja puhelintyöntekijän täydelliseen työpisteeseen kuuluvat hyvän, häikäisemättömän ja oikean sävyisen valaistuksen sekä hyvän ilmanvaihdon lisäksi seuraavia miellyttävän työasennon mahdollistavia varusteita.

Sähköpöytä

Tällä pöydän korkeus saadaan jokaiselle juuri sopivaksi riippumatta käyttäjän mitoista ja siitä työskennelläänkö istuiltaan vaiko seisten. Hyvässä sähköpöydässä on moottorit molemmissa/kaikissa pilareissa, riittävä säätövara, hiljainen käyntiääni, turvakytkimet molempiin suuntiin, tukeva rakenne ja oikein loistavassa muistipaikat eri asennoille. Parhaimmissa myös johtokourut ovat jo valmiina, mutta niitä saa erilaisia myös lisävarusteina.

Seisontamatto

Mattoja on useanlaisia, joita kannattaa pyytää koekäyttöön omalta toimittajalta. Mieltymykset ovat hyvin erilaisia ja osa matoista toimii parhaiten sukkasillaan, toiset soveltuvat hienosti myös kenkien kanssa käytettäviksi. Kokeilemalla tämä selviää. Koska matto ei varmasti ole aina käytössä, sen kaverina on hyvä olla myös ripustuskoukku, jolla matto saadaan roikkumaan esim. pöydän laidasta. Mattojen väreissä ja pintamateriaaleissa on valinnan varaa luultavasti jokaisen makuun.

Aktiviointi- eli seisontalauta

Vaikka aiemmin kuvattu sähköpöydän ja seisontamaton yhdistelmä on hyvä, siinäkin seisominen on staattista ja painoa joutuu vaihtamaan jalalta toiselle, jotta asento säilyy mukavana. Kun maton nakkaa roikkumaan koukkuun, ja astuu aktivointilaudalle, niin jalat kuin muukin ruumis saakin seisomatyössä liikuntaa. Yleisimpiä ovat sivuttain keinuvat laudat, mutta tarjolla on myös joka suuntaan keinuvia malleja, jolloin liikkeet ovat monipuolisempia. Laudoilla ei ainakaan aluksi jaksa seisoa koko päivää, joten matto ei jää turhaksi. Jälleen kerran kannattaa pyytää näitäkin kokeiluun.

Säädettävät näyttöjen varret

Huomaa monikko. Mielestäni on itsestään selvää, että tehokkaan työskentelyn mahdollistamiseksi näyttöjä on kaksi kappalein. Tai sitten yksi iso (32") ja leveä näyttö. Makuasia, mutta joka tapauksessa näyttöpinta-alaa on oltava. Näytöille on syytä olla vähintään korkeudeltaan ja kallistukseltaan säädettävät pöytäjalustat, jollaisia on saatavilla myös suoraan kahdelle näytölle suunniteltuna. Eli yksi jalusta, jossa on kaksi näyttöä. Omaan makuuni paras on säädettävä näytön varsi, joita saa myös useammalle näytölle yhdellä kiinnikkeellä. Tässä vaihtoehdossa voit säätää näyttöjä joka suunnassa juuri sellaisiin asentoihin kuin haluat. Tarvittaessa myös pystyasentoon.

Istuin

Parhaimmillaan tuoleja voi olla kaksikin: satulatuoli ja riittävillä säädöillä ja kunnon tuen tarjoava perinteisempi toimistotuoli. Jälkimmäisessä on välillä hyvä olla, kun ”laiskottaa”. Mutta siihen ei pidä jäädä pitkäksi aikaa. Kelvollisen satulatuolin tunnistaa, kun siihen istuutuu. Tuoli on tukeva, sen säätövarat riittävät ja säätäminen on nopeaa ja onnistuu kummalla kädellä tahansa. Kallistussäätö löytyy tai parhaimmillaan se sopeutuu liikkeisiin.

Erittäin tärkeää on, että haara-asento ei ole liian leveä eli asento ei kiristä reisiä. Kun jalat jäävät niin ala- kuin sivusuunnassakin n. 45° kulmaan, aletaan olla lähellä loistavan mukavaa asentoa. Tällöin selälle löytyy luontaisen tukeva asento ja jalatkin asettuvat rennosti oikeaan asentoon.

Istuimen runko on syytä olla metallia ja mielellään rei’itetty, jotta istuinosa ei ala hiostamaan. Tarjolla on myös ns. aktiivituoleja, joita vasten nojataan ja joissa voi hieman keinuakin. Lyhyempään istumatyöhön nämäkin ovat toimiva vaihtoehto satulatuolille, koska niissäkin on mahdollista saada tuo em. istuma-asento. Käy vähintään koeistumassa tuolit toimittajasi luona tai pyydä mielummin koekäyttöön.

Ergonominen hiiri

Tämä on varmasti sähköpöydän lisäksi tunnetuin toimiston ergonomiatuotteista. Malleja ja tyylejä on lukuisia. Parhaimmat mallit erottuvat sillä, että ranne saa pystyssä eli peukalo ylöspäin. Näin ranne ja koko kyynärvarsi saavat olla rennossa, jännittämättömässä asennossa hiirtä käytettäessä. Jos hiiren käyttö ei ole jatkuvaa eli työ on enimmäkseen kirjoittamista, erilaiset näppäimistön eteen sijoitettavat tasohiiret ovat hyvä vaihtoehto. Hiiren osoittimien liikutteluun on monenlaisia tapoja, mutta yhteistä kaikille on, ettei käsiä tarvitse siirtää näppäimistön luota mihinkään hiirtä käytettäessä. Keskusteltuasi laitetoimittajasi kanssa, pyydä näitäkin koekäyttöön.

Vastamelukuulokkeet

Ellei sinulla ole nykyisin harvinaista omaa työhuonetta, hyvät vastamelukuulokkeet ovat ehdoton varuste niin keskittymistä vaativaan työskentelyyn kuin puhelintyöhönkin. Kuulokkeiden avulla kädet jäävät vapaaksi kirjoittamiseen, mutta vastamelutoiminnolla myös toimiston hälyäänet jäävät pois päästäen vain puheen läpi. Kun kuulokkeet valitsee vielä langattomana, jäävät häiritsevät johdotkin pois välistä. Parhaat mallit toimivat niin tietokoneen kuin puhelimenkin kaverina ja niissä on erinomainen äänentoisto myös musiikin kuuntelua ajatellen.

Kuulokkeiden korvikkeena toimivat ainakin lyhytaikaiseen työskentelyyn erilaiset äänieristetyt ”puhelinkopit” ja minineukkarit, joissa tosin uupuu yleensä enemmistö edellä luetelluista ergonomiaratkaisuista.

Ostoksille?

Parhaaseen lopputulokseen ergonomiatuotteidenkin valinnassa pääsee ammattilaisen avustuksella ja tuotteita koekäyttämällä. Parasta on, jos ergonomiaan perehtynyt ammattilainen käy paikan päällä tutustumassa tiloihin ja nykyisiin työskentelyasentoihin, jolloin saadaan valittua varmasti sopivimmat vaihtoehdot kuhunkin käyttöön. Vielä kun samainen ammattilainen tulee hankinnan jälkeen opastamaan niiden oikeaoppisessa käytössä, niin toimiston ergonomia toimii varmasti.

Lasse Laitinen, Data Group SataIT 04.04.2018